Mobirise

Az Alzheimer-film különleges útja

Kollár István dokumentumfilmje nem véletlenül kapta meg az “év egyik legjobban várt dokumentumfilmje” jelzőt, ugyanis egy olyan kórt mutat be minden aspektusból, amely rengeteg embert érint. Szám szerint minimum 250 ezer demens beteg él ma Magyarországon, és ha hozzávesszük a közvetlen családtagokat, akkor szinte biztosra vehető, hogy ma a demencia, vagy az Alzheimer-kór szavak hallatán kb. 1 millió ember kapja fel a fejét.

Ma mindenki az épp aktuális vírusoktól fél, holott 20-25 év múlva - a becslések szerint - minden harmadik idősebb ember szenvedhet valamely demeciális betegségben. Ez a szám pedig megdöbbentő.

A film kiemeli, hogy maga a társadalom is sokat tehet ezekért a betegekért, a demenciabarát hozzáállás hazánkban is megvalósulhat, ami az önkormányzatok, az állam, az egészségügy feladata is. A társadalmat érzékenyíteni kell, amihez kiváló eszköz ez a film. Társadalmi párbeszédre van szükség, hiszen a kór nem válogat semmilyen szempont szerint sem, valóban bárki demenssé válhat.


“A 24. órában vagyunk, hogy erről a kórról beszéljünk” – mondta - a film stílusához is méltó őszinteséggel - Kollár István, a díjnyertes alkotás készítője.

Mobirise

A támogatás hiánya ellenére az alkotó saját pénzből, civil kezdeményezések és kapcsolatrendszer segítségével egy olyan filmet készített, aminek - talán kijelenthetjük - nincs párja idehaza. Ezt, és a téma fontosságát látva karolta fel a Cinema City a filmet, és 2020 óta már kétszer is országosan műsorára tűzte.

Ilyen program még nem volt a Cinema Cityben, ez nekik, az alkotónak és a nézőknek is új. Magyar dokumentumfilm a főműsorban… Aztán jött a koronavírus, és oda minden. Az első vidéki vetítés napján bezártak a mozik, és minden remény elszállt, hogy a felkavart állóvíz, a gerjesztett hullámok elérnek valahova – mondja a film készítője.

Az USA-ban az egyik legnagyobb és legnépszerűbb SoCal Filmfesztiválon Kaliforniában első helyen zárt a film, így elhozhatta az egész estés dokumentumfilm kategóriában az Excellence-Díjat. Ugyanebben az évben a Magyar Filmintézet a 2021-es Oscar-díjra jelölő listára tette az alkotást. 

Jelenleg előadásokkal egybekötve országosan vetítik a filmet, ahol a díjnyertes alkotás készítője és szakmai vendégei vesznek részt. A film máshol (tévé, internet) egyelőre nem látható.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy ez a film méltó-e a betegséghez, vagy, hogy megfelelő igényességgel készült-e, azoknak a film honlapján található őszinte véleményeket ajánljuk figyelmébe, valamint a sajtó menüpontot, ahol sok-sok beszélgetés és újságcikk nézhető és olvasható.

Művelődési házak, mozik, klubok
jelentkezését várjuk további vetítések céljából...

Ez a film a magyarországi 250 ezer betegért és az őket ápoló több százezer emberért készült...

Mobirise

AI Website Generator